Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Hassi / lehdistökuva

Satu Hassi / lehdistökuva

Satu Hassi ilmastoraportista: Fossiiliset alas, hiilinielut kasvuun

8.10.2018 10.18

Sammeli Heikkinen

Vihreiden kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi vaatii Suomen ilmastopäästöjen laskemista kolmella toimella.

Hassi bloggaa, että fossiilisia polttoaineita suosivien tukien lakkauttamiselle ja fossiilisten alasajolle ylipäänsä tarvitaan aikataulu. Lisäksi on tehtävä suunnitelma siitä, miten Suomen metsien ja maaperän hiilinielua kasvatetaan lähivuosina ja -vuosikymmeninä.

Hassi muistuttaa, että tänään maanantaina julkaistu IPCC:n raportti painottaa nopeaa toimintaa, jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

”Teollisuusmaiden, myös Suomen, pitää ajaa fossiilisten käyttö alas alle 20 vuodessa. Tarvittavaa muutosta voidaan verrata toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennukseen.”


Päästöjen lopettamisen lisäksi hiiltä on saatava sidottua ilmakehästä. Hassin mukaan ainoa tunnettu tapa tehdä se on kasvattaa metsien ja maaperän hiilinielua.

”Sipilän hallituksen politiikka tähtää niin suureen metsähakkuiden lisäämiseen, että metsiemme hiilinielu pienenisi merkittävästi. Tämän pitää muuttua. Suomenkin pitää 2030-luvulla päästä tilanteeseen, jossa hiilinielut ovat suurempia kuin päästöt.”

Hassi esittää metsänomistajille ja maanviljelijöille palkkiota metsien tai peltojen hiilinielun kasvattamisesta.
Viite